Nákupy

Zdraví s mandlemi

Poslední dobou do módy vstupuje zdravá výživa a s ní potřeba nahradit běžnou lepkovou mouku zdravější alternativu. Jednou z nich může být mandlová mouka, která stále více nabírá na popularitě. Pracuje se s ní přitom podobně jako s běžnou moukou, ale ze zdravotního hlediska nám přinese mnohem více benefitů.
Výroba této mouky je velmi jednoduchá – pouze se rozemelou mandle na prášek a je hotovo. Tímto zpracováním si tak mouka zachová důležité živiny v těchto plodech obsažené. Navíc neobsahuje lepek, což je oproti běžné formě mouky další výhodou – užitek z ní mohou mít i lidé trpící celiakií. Obsahuje totiž velké množství zdravých tuků, vlákniny, bílkovin, z části také obsahuje sacharidy, velké množství vitamínu E, železa, riboflavinu, vápníku a hořčíku.
Zajímá vás, jakou má mandlová mouku cenu? Co se týká lidského zdraví ohromnou:větvička s květy mandlovníku

  • Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • Díky obsahu vlákniny pomáhá zlepšovat pravidelné pohyby střev, celkově posiluje trávicí soustavu.
  • Ve srovnání s běžnou moukou přispívá k úbytku hmotnosti, protože zasytí na delší dobu, přičemž tělu dodá cenné živiny.
  • Preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.
  • Neobsahuje jednoduché cukry, ale ty prospěšné, které mají pozitivní vliv na podporu energie.
  • Nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, naopak přispívá k její harmonizaci.
  • Obsahuje minerály zvyšující minerální hustotu v kostní dřeni, čímž posiluje kosti a pomáhá předcházet mnohým onemocněním.

jádra mandlí
Její použití přitom není nijak složité – běžnou mouku může nahradit snad v každém receptu. Pokud tak ale uděláte, je třeba myslet na zvýšení množství kypřícího prášku či droždí, protože tento druh mouky je těžší než ten běžný. Může se s ní také nahradit třeba jen část mouky, kterou namícháte například půl na půl. Skvěle se hodí do sladkých těst – koláčky, sušenky, buchty,… – využít ji lze ale i v těch slaných – chleba či pizza.