Nákupy

Jezte zdravě s microgreens

Klíčky se staly hitem ve zdravé výživě již několik let zpátky. Je to proto, že mladá rostlinka je mnohdy mnohem zdravější, než ta dospělá. A taky skvěle chutnají. Podobně jako tyto klíčky se pěstují také microgreens. O co se jedná a jak je pěstovat?

microgreens1

Dá se říct, že základním rozdílem mezi klíčky a microgreens jsou listy. Zatímco klíčky se konzumují takřka hned, u některých rostlin se vyplatí chvilku počkat, než se na nich objeví první listy. A právě toto stádium nese označení microgreens neboli zelené výhonky. Stejně jako klíčky jsou nabité vitamíny a minerály, mají skvělou chuť i texturu. Navíc si toto zelené osvěžení jídelníčku můžete dopřát takřka v kterémkoli ročním období, což mnozí ocení zejména v zimě, kdy přece jen naše strava na zeleň zrovna dvakrát bohatá není.

microgreens

Tyto zelené výhonky lze vypěstovat takřka z každé zeleniny, bylinek, plodin či obilovin. Nejlepší jsou prý ze slunečnice, pšenice či hrachu, ale vzhledem k tomu, že každý má jiné chutě, určitě i vy vyzkoušíte více druhů. Nebraňte se ani těm s barevnými listy – obsahují více vitaminů a karotenu, než ty zelené, a navíc krásně ozdobí talíř. Skvělou volbou v tomto kontextu je například červená řepa, jejíž listy jsou zelené a stonky červené. Také červené zelí nadělá spousty parády, protože celé výhonky jsou červené. Ani ty zelené ale nejsou k zahození, například taková brokolice má skvěle pikantní chuť. Také česnek se svými lehce pálivými výhonky osvěží každý pokrm. Pokud chcete něco rychlého, zasaďte semena hořčice, jejíž sklizeň lze realizovat brzy.

Doba růstu microgreens je 7 až 14 dní od výsevu v závislosti na zemině, teple, světlo a metodě zalévání. K jídlu se používá pouze nadzemní část rostliny, zbytek se vyhazuje (nenechá se znovu růst). Zasazení probíhá v podstatě stejně jako u klíčků, vždyť se také jedná o druhé vývojové stádium rostliny. Semena namočíme, necháme naklíčit, umístíme je do mělké hlíny, zasypete je hlínou a poté za pravidelného zavlažování čekáte na první lístky.